12 ene. 2012

Barcelona en la història de la insulina


Ara ha fet 90 anys que es van assentar les bases per a aplicar per primera vegada la teràpia insulínica a un malalt diabètic. Aquesta efemèride va ser protagonitzada per Rossend Carrasco i Formiguera (1892-1990), un metge deixeble d'August Pi i Sunyer, fundador de la Societat de Biologia que, enguany celebra el seu centenari. Rossend Carrasco i Formiguera, alentat per August Pi i Sunyer, es va llicenciar en medicina i, en acabar la carrera, va anar a Boston, subvencionat per la Mancomunitat de Catalunya, a treballar al Departament de Fisiologia de la Harvard Medical School amb Walter B. Cannon.
El 30 de desembre de 1921 va assistir, a la Universitat de Yale, a la conferència de la Societat Fisiològica Americana, en la qual Banting, Best iMacLeod havien presentat les seves troballes experimentals: l'inoculació d'insulina a un diabètic. En va restar interessat i va voler aplicar aquesta teràpia a Catalunya.

En retornar Barcelona, va entrar d'agregat a l'Institut de Fisiologia i va fer la prova en un nen de pocs anys, diabètic. Barcelona fou, així, el primer lloc de l'Europa continental en aplicar-se aquesta teràpia.  

Més informació:
1. JM Camarasa (2011): De Toronto a Barcelona: la insulina comença a salvar vides. omniscellula, núm. 27.
2. Fundació Rossend Carrasco i Formiguera. Ressenya històrica.
3. Rossend Carrasco i Formiguera, Pere Gonzàlez i Juan (1922): Sobre l'obtenció d'extrets pancreàtics contenint una substància (insulina) que pot fer baixar la concentració del sucre de la sang. Treballs de la Societat Catalana de Biologia, número 9.

No hay comentarios:

Publicar un comentario