16 oct. 2010

Cometa HartleyEn realitat, havíem anat a Montjuic convidats pels companys d'Àster, a veure el cometa Hartley 103p. Pel canvi de temps i la gran pluja (anunciada) només vam poder sentir en Ramón Navàs, del seu seguiment de l'exoplaneta i de cometes, que en realitat és la seva especialitat en què l'ajuda Montse Campàs al Mont Cabrer. Però vam aprendre molt!

1 comentario:

 1. M'havia equivocat amb el nom del cometa; no amb l'enllaç, que és correcte. Lapsus scriptae.

  En Pere Closas m'ho fa notar, i amplia la informació; com sé que li agrada divulgar, em permeto de copiar la informació rebuda:

  "...em permeto assenyalar un petit error. El cometa que finalment no ha estat tan aparent com s'havia anunciat no és el Bartley sinó Hartley

  En rigor el nom complert és 103P Hartley 2.
  P vol dir identificat com a periòdic (vol dir que s'ha recuperat com a mínim una vegada o dues, no ho recordo bé), i que és el que fa 103 de la llista de cometes periòdics identificats i numerats.

  Hartley és pel nom del descobridor. Els cometes són l'únic objecte astronòmic que conserva el nom del descobridor (de fet fins a tres descobridors, les tres primeres persones, o telescopis automatizats, que comuniquen la seva observació) I el 2 darrera de Hartley significa que és el segon cometa reportat per aquest descobridor."

  Gràcies Pere!
  Cristina

  ResponderEliminar