7 jun. 2009

Papallones migradores


Descobreixo a la terrassa una papallona dels cards (Vanessa cardui). El sol ja comença a picar.

Ahir vaig sentir dir a Constantin Stefanescu* que enguany hi havia hagut moltíssimes més papallones dels cards vingudes d’Àfrica. No sé si recordo bé, però crec que va dir de l’ordre de mil vegades més. Van començar a arribar a finals d’abril i ara comencen a aparèixer les que ja han nascut aquí i migraran cap al nord buscant la fresca.

Les arribades fugen de l’espatarrant sol africà, arros
segades per les masses d’aire que aprofiten per migrar, i que alhora arrosseguen la pols sahariana*. A Catalunya, a Andorra i a les Illes de Menorca i Eivissa s’està duent a terme el projecte Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), que fa un seguiment de les poblacions de papallones diürnes mitjançant censos setmanals*.


Vanessa cardui (abans Cynthia cardui; o viceversa, però no n'he desfet l'entrellat) és una papallona diürna, d’aquelles que tenen les antenes acabades en forma de maça i pleguen les ales perpendicularment. Pertany al grup dels lepidòpters, nom que els és donat per la característica més notable dels adults: són animals amb ales (del grec pteron) recobertes d’escates (també del grec lepidos).

No cal patir, no són plaga només si les carxoferes són en flor. Aprofitem la visió de sa visita.

* Per a saber-ne més:
entrevista a Anna Àvila i entrevista a Constantin Stephanescu.

1 comentario:

  1. Hola Cristina, molt interessant aquest bloc. En relació al pas, tan abundant enguany, de Cynthia cardui, en Pons Feliu ha relatat al fòrum "Auscat" que el 3 de juny va presenciar autèntics rius de centenars o milers d'aquestes papallones arreu del Cap de Creus. Es veu que els turistes de Sant Pere de Rodes al·lucinaven!

    No sé si pot tenir-hi alguna cosa a veure, però aquest març nosaltres vam estar al Marroc i realment era espectacular la florida i la vegetació que hi havia. Es veu que feia molts anys que no es veia una cosa així.

    ResponderEliminar